Dne 17.dubna jsme se již v brzkých ranních hodinách shromáždili před budovou gymnázia a v pět hodin jsme vyjeli směrem k hlavnímu městu Rakouska.

Už v autobuse jsme se dozvěděli plno zajímavosti od našeho průvodce, pana Zezulčíka.

Kolem 9 hodiny jsme dojeli do Vídně, kde na nás čekala prohlídka barokního zámku Schönbrunn. Vybrali jsme si pouze kratší okruh, za to jsme měli více času na prohlídku zahrad a okolí.

Pak nás čekala cesta autobusem do centra, kde jsme si prohlédli další významné pamětihodnosti Vídně.

Začali jsme na Maria-Hilfer Straße, kde jsme si prohlédli dvě téměř totožné budovy, Uměleckohistorické a Přírodovědné muzeum s přilehlým parkem a turisticky oblíbenou sochou slona. Pak jsme pokračovali směrem k Hofburgu, který je v dnešní době sídlem prezidenta i premiéra.

Dále jsme navštívili Augustiánský kostel a prohlédli si symbol Vídně, Katedrálu svatého Štěpána. Každou památku nám blíže přiblížil náš průvodce, pan Zezulčík.

Poté konečně nastalo očekávané volno. Někdo si zašel do kavárny, někdo šel nakupovat,… každý podle svého gusta.

Když jsme se nakonec všichni sešli na Maria-Hilfer Straße, jeli jsme se ještě podívat na Hundertwasserhaus, na jedno z děl významného rakouského architekta, které zaujme svou neobvyklou barevností a tvary. Neobsahuje žádné rovné nebo pravidelné linie a hlavně je celý porostlý zelení.

Pak už nás čekala jen cesta domů. Stihnout všechny krásy a pamětihodnosti Vídně za jeden den bylo nemožné, a tak pevně věříme, že toto město plné barev a chutí zase brzy navštívíme.

 

Tereza Nasswetterová, 3.B