Dne 3. 4. se trojice našich studentů zúčastnila gastrosoutěže Bonjour la France organizované v rámci Dnů Frankofonie na hotelové škole AHOL v Ostravě. Studenti soutěžili v přípravě francouzského jablečného dezertu, který měli připravit za 90 minut ve školní kuchyni. Svůj dezert poté představili ve francouzštině za pomoci plakátu s receptem před porotou složenou z kuchařů a Francouzů. V průběhu soutěže se studenti mohli zúčastnit mnoha doprovodných akcí (francouzské deskové hry, přednáška o francouzské gastronomii a Molierovi, vytváření kotiliónů). Naši studenti se umístili na 5. místě a zároveň se dozvěděli spoustu informací a ochutnali výtvory studentů AHOLu. Večer jsme se pak zúčastnili v belgické kavárně La Petite Conversation večeře s typickým jídlem z regionu Midi-Pyrenée (kachna se švestkami a jablečný dort) a seznámili jsme se s krásami tohoto regionu prostřednictvím vyprávění Francouzky, která odtud pochází. Celý frankofonní den byl takto příjemně završen.
Dagmar Wanková, učitelka francouzštiny